"СРБИЈА И СРБИ НА ФИЛМУ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ", ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АРХИВА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ

DSCF1690.JPG

Историјски архив у Неготину, под покровитељством општине Неготин а у оквиру Мајских свечаности и прославе дана Неготина, отворио је изложбу Архива југословенске кинотеке, под називом "СРБИЈА И СРБИ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ" у биоскопу "Крајина" у четвртак 18. маја са почетком у 19 часова. Садржај који прати ову, мултимедијалну изложбу, је и ДВД са кратким инсертима из филма, који ће се приказивати све време док изложба траје, као и пригодан каталог изложбе. Након уводне речи директора Архива у Неготину, Ненада Војиновића, и пригодног предавања управника Архива југословенске кинотеке Александра Ердељановића, изложбу је отворио управник Архива. Одмах потом приказана је и прва пројекција филмова:
"ПОВРАТАК СРПСКИХ ПОБЕДНИКА И ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА КАРАЂОРЂУ"(36*);
"ДОЛАЗАК РЕГРУТА" (6*);
"ЗАКЛЕТВА РЕГРУТА ВАРДАРСКОГ ПУКА" (21*); и,
"САХРАНА НИКОЛАЈА ХАРТВИГА" (13*)
Сутрадан у, у петак са почетком у 10 часова, такође у биоскопу "Крајина", одржана је и друга пројекција филмова, под називом:
"СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ" (30*), и "СА ВЕРОМ У БОГА" (53*).
Аутори изложбе су управник Архива југословенске кинотеке АЛЕКСАНДАР ЕРДЕЉАНОВИЋ, и стручни сарадник Архива кинотеке БОЖИДАР МАРЈАНОВИЋ. Отварање изложбе су увеличали и чланови Културно-уметничког друштва "Карбулово", Сања Павловић и Градимир Стаменковић.
Изложба ће бити отворена до 31. маја 2017. године


DSCF1679.JPG

DSCF1697.JPG

DSCF1684.JPG

DSCF1692.JPG

DSCF1680.JPG