60–ГОДИШЊИЦА АРХИВА

1.jpg

Историјски архив Неготин је 26. јуна 2012. године обележио 60 година свог постојања и рада. Главна свечаност, поводом тог догађаја, одржанa jе у сали биоскопа „Крајина“ у Неготину.

После поздравне речи директора Архива Љубише Ђорђевића, извршена је промоција публиковане архивске грађе, Поречког протокола из 1828-1832. године, од стране приређивача, историчара Николе Плавшића и архивисте Александре Миоловановић, а затим је говорио Неготинац Десимир Рајић, о свом претку Николи Ђорђеву, чувеном кнезу Рогљевском, некадашњем крајинском јунаку из времена одлучујућих борби српског народа за ослобођење из вишевековног турског ропства. После тога обављена је свечана додела захвалница и повеља заслужним институцијама и појединцима за Архив, нашим вишегодишњим сарадницима и истраживачима. На крају је изведена интересантна и веома запажена монодрама, „На кафи код кнегиње Љубице“, у извођењу кустоса Музеја града Београда, Наташе Поповске.


Историјски архив у Неготину као посебна институција основан је одлуком Народног одбора града Негорина, а на предлог Управе Музеја 8 марта 1952. године под називом Градска државна архива у Неготину.