НЕГОТИНСКО ЛЕТО 2018: ИЗЛОЖБА " 220 ГОДИНА ЦРКВЕ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У БРЕСТОВЦУ" - МУЗЕЈ КРАЈИНЕ И ИСТОРИЈСКИ АРХИВ У НЕГОТИНУ

DSCF3656.JPG

У недељу, 15. јула 2018. године, са благословом Његовог Пресовештенства епископа Тимочког г. Илариона, Музеј Крајине и Историјски архив у Неготину организовали су изложбу посвећену обележавању јубилеја 220 година Цркве Вазнесења Господњег у Брестовцу.
Након, литургије у оквиру уметничког програма, тим поводом, о изложби ове две установе културе на челу са Ивицом Трајковићем, директором Музеја Крајине и Ненадом Војиновићем, директором Историјског архива у Неготину речено је да се она састоји из два дела. У првом делу су фотографије и документа везана за саму цркву. Ту су дате иконе Господа и Богородице са Христом, као и икона Св. Георгија. Затим, дат је и значајан документ из Архива Србије под називом "Списак свештенства мирског и монашког реда Неготинског протопрезвитерата Округа Крајинског" из 1836. године, у коме је под редним бројем 12. уписан први свештеник Цркве у Брестовцу - јереј Станојло Стефановић. На изложби је дат и списак свих свештеника од 1834. године до 2018. Наравно, дате су и фотографије истакнутих свештеника са својим породицама и у обичним животним ситуацијама. У другом делу изложбе изложени су демографски показатељи свих места неготинске општине са нагласком на Брестовац.
Између осталог на изложби је речено и следеће:
Црква Вазнесења Господњег у Брестовцу припада јасеничкој парохији Архијерејског намесништва неготинског. Црква у Брестовцу је највероватније изграђена 1798. године, израђена је од дрвета, односно масивних греда – брвана, и припада типу цркава брвнара која је једна од најстаријих и добро очуваних цркава, са значајним историјским, ликовним и архитектонским вредностима. Начињена је од дрвета са основом у облику крста и мањих је димензија, прилично ниска, иако није укопана у земљу, што представља типичан сакрални објекат из времена турског ропства. У већини записа стоји да је црквена порта, величине 10 ари, била ограђена, али нема података када је ограђена каменом. Међутим, постоји податак да је та камена ограда срушена 1965. године.
Током 19. века, црква је више пута обнављана. Дрвена конструкција звоника и прво звоно инсталирани су 1837. године. На основу усмених казивања старијих мештана, а према предању, ова црква је прво била покривена сламом, да би касније после ослобођења наших крајева од Турака, почетком 19. века, слама била замењена ћерамидом. Данас дрвена кровна конструкција има модеран кровни покривач од црепа. Поплочана је опекама а на улазном делу налази се настрашница са 4 дрвена стуба. У унутрашњости цркве дрвена преграда одваја простор припрате од главног дела цркве, док иконостас раздваја наос од олтарског простора. Иконостас потиче из прве половине 19. века а за ауторе се претпоставља да је реч о влашким зографима тога времена.
Стављена је под заштиту закона Цркава брвнара од стране Завода за заштиту споменика културе у Нишу 1976. године.
Свештенство - После Другог светског рата цркву у Брестовцу су опслуживали протонамесник Вучић Поповић (1960-1975), јереј Михајло Нешић (1975-1977), јереј Петар Стоиљковић (1977-1982), монаси манастира Буково (1982-1986), јереј Ранко Алексић (1986-1989), протонамесник Жарко Новаковић (1989-2006), протојереј Душан Динић, од 2006. године до данас, као парох јасенички.


DSCF3656.JPG

DSCF3635.JPG

DSCF3662.JPG

DSCF3632.JPG

spolja (1).jpg