ПРОМОВИСАН 15. БРОЈ БАШТИНИКА

Picture 032.jpg

У препуној галерији неготинског Дома културе

Обраћајући се присутнима Александра Миловановић в.д.директора ове установе културе је на почетку промоције присутне упознала са краћим историјатом и основном делатношћу Историјског архива, а потом истакла, да је Баштиник 15 и овога пута настао као плод заједничког рада наших сарадника и запослених у архиву, који су неуморно радили, сакупљали, писали, обрађивали и систематизовали податке да би данас имали књигу, која савршено осликава један период изузетно богате и разнолике историје нашег народа.



Кроз текстове, фотографије и изузетно богату архивску грађу, која се налази у нашој установи, у Баштинику 15, дајемо свој допринос обележавању значајних јубилеја и годишњица у Србији - 180 година ослобођења Тимочке крајине од Турака, 100 година од почетка првог светског рата, 120 година Електропривреде и многе друге, закључила је своје излагање Александра Миловановић.



Ненад Војиновић, архивски саветник , говорио је, између осталог, о значају прве индустријске пруге у Србији изграђене 1887. године на релацији Радујевац - Вршка Чука, која је служила за превоз угља из рудника Вршка Чука до луке у Радујевцу. Била је инвестиција Белгијског анонимног друштва. Њена траса била је у долини Тимока а служила је и за превоз путника.



Промоцији Баштиника 15 присуствовао је и др Дмитар Тасић из Института за стратегијска истраживања, који је и члан редакције Баштиника.



Он је овом приликом рекао да се у књизи налазе текстови о разним догађајима који су се десили у прошлости, представљени веродостојним историјским докуменатима, тј. богатом архивском грађом, коју поседује Историјски архив у Неготину. Баштиник је још једном потврдио свој квалитет, а иза сваког квалитета, како је нагласио др Тасић, стоји мукотрпан рад а не импровизација.



На крају промоције Баштиника 15, гости су били послужени квалитетним вином , како и доликује Светом Трифуну заштитнику виноградара.