ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О МАНАСТИРУ ХИЛАНДАРУ АУТОРА СТАНКА КОСТИЋА

6.jpg

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, Историјски архив у Неготину у сарадњи са Музејем Крајине, поводом прославе дана Светог Саве, отворио је изложбу о Манастиру Хиладару аутора Станка Костића. Изложба ће бити отворена у Тодорчетовом конаку од 26. јануара до 26 фебруара 2015. године.

Тамо где је религија присутна тамо се чува најдубље људско памћење, а преко фотографија нашег реномираног уметничког фотографа Станка Костића о манастиру Хиландару као да нам се предочава најдубље памћење српског народа. Свака од ових фотографија на документован и фактографски начин „говори за себе“, и, ако историограф пажљиво ослушне онда би кроз њега могла да одговори  огромна ризница оригиналних рукописа одложених у манастирским библиотекама; ако монах пажљиво слуша онда би харизматичан или логичан али свакако искуствен, опитан и жив однос према Богу могао да говори кроз њега; ако православни Србин пажљиво слуша онда би кроз њега говорило Светосавље као филозофија живота; док из свих, на јединствен начин, говори сам Хиландар као колевка богате културне баштине једног народа.



И, управо ова изложба, у организацији Историјског архива у Неготину и Музеја Крајине, даје свој скроман допринос у откривању прошлости једног народа као нешто што треба неговати и чувати, у томе и јесте сврха саме историје као и мисија установа које се њоме баве.



в.д. директора ИА Неготин



Ма. Ненад Војиновић, арх.саветник