ИЗЛОЖБА "ТЕСЛА У БЕОГРАДУ 1892. ГОДИНЕ" - ПЕТАК 10. ЈУЛ У 11 САТИ - ГРАДСКИ ТРГ ИСПРЕД ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Negotin-Tesla u Beogradu -PLAKAT.jpg

У петак у оквиру манифестације "ТЕСЛА ДАНИ" ОД 6 ДО 12. јула у организацији ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА У НЕГОТИНУ , под покровитељством ОПШТИНЕ НЕГОТИН, У ПЕТАК 10. јула у 11 часова, на градском тргу - ипред општине Неготин, приредиће се изложба под називом "ТЕСЛА У БЕОГРАДУ 1892. године"

Изложба



Тесла у Београду 1892. године



Организација Историјски архив Неготин



У оквиру манифестације „Тесла дани“, у оквиру Неготинског лета под покровитељством Општине Неготин



Главни промотер изложбе у Неготину: Владимир Јеленковић, помоћник директора Музеја Николе Тесле



Ова изложба Музеја Николе Тесле посвећена је кратком и једином боравку Николе Тесле у престоници Србије 1892. године. Реконструисани су сви детаљи ове Теслине посете, која ће значајно утицати на одлуку Србије да почетком XX века започне изградњу хидроелектрана заснованих на Теслиним полифазним наизменичним струјама и постане једна од првих европских земаља која ће кренути у модернизацију свог електроенергетског система.



Почетком 1892. године Никола Тесла, славни научник и проналазач, поново долази у Европу да резултате својих истраживања представи научницима Велике Британије и Француске. Успех који је постигао предавањима у Лондону и Паризу пренела је сва ондашња штампа.



Након посете Лици, Загребу и Будимпешти, на позив делегације београдске општине и Инжењерског удружења, на челу са Ђорђем Станојевићем, Тесла долази у Београд, престоницу Краљевине Србије, 1. јуна (20. маја по старом календару) 1892. године. Долазак је изазвао интересовање стручне јавности и великог броја Београђана који су желели да виде и упознају славног научника, Србина пореклом, који је у далеком свету стекао светско име.



Никола Тесла је примљен уз највише почасти код његовог величанства Александра I и краљевских намесника и министара. Указом краљевских намесника, на предлог Андре Николића, министра просвете и црквених послова, Тесла је одликован орденом св. Саве II степена. Орден је једно од првих одликовања које је Тесла добио за свој научни рад.



Тесла је посетио Народни музеј и Велику школу, где је одржао предавање о својим најновијим истраживањима и проналасцима о којима је четири месеца раније говорио у Лондону и Паризу. Упознао се с најновијим проналаском Љубомира Клерића, професора Велике школе (писаћом машином полипантографом). Током посете разгледао је знаменитости Београда и обишао Калемегдан. На Смутековцу, крај Вајфертове пиваре, Тесли у част приређен је велики банкет.



Јован Јовановић Змај је, поред других говорника, поздравио Теслу песмом добродошлице, читајући први пут у животу сопствене стихове.



Посета Београду била је срдачна и пријатељска, јер су Београђани могли да поздраве славног научника који је својим радом стекао светску славу.



По повратку у Америку наставља са успехом свој научни и проналазачки рад. До поновне посете Београду није дошло, упркос надама и најавама.



Аутор изложбе: Братислав Стојиљковић



Графички дизајн: Зоран Јовановић Јус